Annonce

Annonce

Direkte såning med Weaving såmaskine

Forfrugten til perserkløveren var gulerødder. Oprindeligt var hestebønner planlagt i år, men såningen blev forsinket. Foto: Malthe Karstensen

Pløjefri økolog tester direkte såning af vekselhvede

Med en lånt no-till såmaskine bliver direkte såning af vekselhvede afprøvet i perserkløver hos Ellinglund Økologi ved Silkeborg.

Perserkløveren var i knæhøjde, da såmaskinen med vårhvede i starten af november kørte ind på marken, der dyrkes af Ellinglund Økologi ved Silkeborg. Som eksperiment er hveden i en del af marken blevet sået direkte i perserkløveren. Forventningen er, at perserkløveren udvintrer.

”Vores ambition er at blive så gode til reduceret jordbearbejdning, at vi kan rykke os endnu længere. Så når vi nu havde muligheden med en jævn, kvælstoffikserende afgrøde, der udvintrer, i en ren mark, så greb vi chancen,” fortæller driftsleder Henrik Jespersen.

Han er ikke bekymret for, at perserkløveren overlever. Ifølge ham skal det i så fald være en meget mild vinter, der går os i møde.

I foråret blev perserkløveren sået sammen med fodervikke, og der er taget et slæt i juni. Efter det første slæt forsvandt vikken, og perserkløveren voksede videre. I den del af marken, hvor den direkte såning testes, er der ikke taget andet slæt.

No-till såmaskine

Den lånte såmaskine er en Weaving GD, der er designet til direkte såning og dyrkningsmetoden conservation agriculture. Den har skråtstillede dobbelte skiveskær med et skærtryk, der er højt nok, til at den kan så direkte i en stående efterafgrøde.

Efter trykhjulet kan der kun lige anes en smal streg i jordens overflade i sårillen. Ukrudtsfremspiringen efter såning er dermed også meget begrænset, da der ikke rodes rundt i jorden.

”Den er designet til lige præcis det arbejde, vi havde brug for her. Weaving-såmaskinen har en stor diameter på såskærene, som sikrer en god gennemskæring, selv når den møder udfordringer i marken som klumper af planterrester eller en død hugorm,” siger Henrik Jespersen med et glimt i øjet.

Han nævner også, at det er en fordel, at skærene er skrå og skærer rillen i en vinkel på 25 grader.

”Jorden arbejder horisontalt, især de gode svampe, så jeg tror på, at jordlivet kan regenerere hurtigere, end hvis der bliver gennemskåret vertikalt,” siger han.

Perserkløver er krybende i sin vækst, men var faktisk i knæhøjde på såtidspunktet, hvor der kun var taget ét slæt. På billedet ses Henrik Jespersen
Perserkløver er krybende i sin vækst, men var faktisk i knæhøjde på såtidspunktet, hvor der kun var taget ét slæt. På billedet ses Henrik Jespersen. Foto: Malthe Karstensen

Håb om en god afgrøde

I den resterende del af marken er vekselhveden sået med Ellinglunds eget såsæt, der tallerkenharver samtidig. Der er ikke foretaget anden jordbearbejdning, men der er i denne del af marken taget andet slæt af perserkløveren inden såningen.

Forventningen er, at den direkte såning vil gavne afgrøden. For eksempel at der i tilfælde af tørke vil være en senere vækststandsning i den del af marken, der er jordbearbejdet mindst muligt. Derudover er teorien, at planterne her er sundere grundet en bedre symbiose med jordlivet i den uforstyrrede jord.

”Min forhåbning er samtidig, at vi kan høste uden at have et større ukrudtstryk end i resten af marken,” siger Henrik Jespersen.

Ellinglund, der ejes af Gert Glob Lassen, driver i alt 600 hektar og malker 300 køer. Jorden har været dyrket økologisk i næsten 30 år og pløjefrit siden 2017. Sædskiftet består primært af græs og lucerne, havre, rug, hestebønne og lupin.

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark